За порeдна година България е в челната тройка на страните с най-опасни

...
За порeдна година България е в челната тройка на страните с най-опасни
Коментари Харесай

Какво е състоянието на пътищата у нас и колко опасни са те?

За порeдна година България е в челната тройка на страните с най-опасни пътища в Европа и най-вече смъртни случаи при произшествия. Изпреварват ни единствено Румъния и Сърбия. Анализът е от последните данни на Европейския съвет за сигурност на превоза. През 2022 година в Румъния починалите при пътни произшествия са 85,81 на 1 милион души. В Сърбия са 82,65, а в България 77,64. Изследването демонстрира, че най-сигурните за шофиране страни са Норвегия с 21,38 убити на пътя, Швеция с 21,72 и Англия надлежно с 25,89 смъртни случая. У нас най-вече произшествия със починали са станали на трасетата Русе-Маказа и Калотина-Капитан Андреево. Колко рискови са пътищата у нас и какви ограничения се подхващат с цел да се понижи черната статистика?

Опасни, тъмни и изоставени. Така наподобяват доста от пътищата в страната. Заради неравната настилка, съчетана със остарелия автопарк у нас, шофирането с превишена скорост или в нетрезво положение, плащаме прескъпа цена - в изгубени човешки животи и стотици почернени фамилии. Само предходната година при пътни произшествия в България са починали 524 души, 30 от тях са деца. И всичко това на фона на полицейски акции, повече камери, по-високи присъди, лишаване на коли и над 1 милион санкционирани водачи.

" Втори живот пребивавам, от момента на злополуката не си припомням нищо ", описа Александър Баландин пред публичната телевизия.

30-годишният Александър пресича едно от най-опасните кръстовища в Русе на зелен светофар. Три дни по-късно се разсънва в болничното заведение.

" Ставата ми е натрошена, ключицата и половината глава ми е счупена. Претърпях две интервенции. Който ме блъсна, не ме е потърсил, от КАТ ми споделиха че не ме е видял просто, това му е оправданието на индивида ", добавя Александър.

Но освен високата скорост убива, неприятната инфраструктура също.

" Намираме се на Дунав мост. Липсва пътна маркировка най-малкото. Има дупки, нацепвания, работата по пътищата би трябвало да се усъвършенства ", съобщи инж. Свилен Костадинов – специалист по пътна сигурност.

Най-опасният път в Русенско обаче е правата Русе-Бяла, само че не тъй като е осеяна с дупки, а тъй като не е проектирана да поеме големия трафик. Докато се построи автомагистралата Русе-Велико Търново, колчета ще лимитират рисковите изпреварвания в натоварения сектор.

" Самият факт, че има повредени от тези колчета, някои липсват, демонстрира, че те до известна степен са си свършили работата ", изясни инж. Костадинов.

В Северозападна България също чакат пари за пътища. От 30 години няма средства за ремонт на 4 километра сред врачанските села Лесура и Три кладенци.

" Трапищата станаха още по-дълбоки. "

" Ако е валяло дъжд и са цялостни с вода, там си оставате. "

" Като се счупи колата, си остава пред нас и това е ".

Пет са рисковите трасета в област Видин. В село Медовница стават най-вече произшествия, тъй като от там минава интернационалният път Е79, водещ към Дунав мост 2. Заради построяването на бъдещата автомагистрала Видин-Монтана трафикът на камиони е изведен от град Димово и село Бела.

Според статистиката на Пътна полиция обаче, най-вече жертви у нас взимат първокласните пътища. А съгласно специалистите по сигурност на придвижването би трябвало още да се затегне контролът върху водачите, с цел да излезем от отрицателната статистика на Европа.

" За водачите –санкциониране, възстановяване на образованието им. Относно транспортните средства – възстановяване на техническите прегледи, възстановяване на законодателството за тяхното вписване ", разяснява инж. Свилен Костадинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР